JURNAL TEMA 1
ECHILIBRE SI DEZECHILIBRE NATURALE;FENOMENE METEO EXTREME

1.CE AM REALIZAT AZI?

Prima ora sa desfasurat astfel: doamna profesoara ne-a vorbit despre un proiect si anume ‘multi touch’unde ne-a prezentat structura la prima tema care se numeste Echilibre si dezechilibre naturale. Majoritatea lucrurilor le stiam si noi dar au aparut si unele noutati.Fiecare dintre noi am citit prima tema iar apoi am realizat un dialog cu doamna profesoara cu ce am inteles si ce mai trebuie sa ne explice. Ora mi sa parut foarte interesanta deoarece am vorbit despre natura,mediul inconjurator si fenomenele meteo.
In aceasta tema este vorba despre relatiile dintre oameni si natura.Aceasta relatie se mentine atata timp cat nu intervin factori care sa o strice. Echilibrul ecologic este determinat de conditiile de viata,de munca precum si dezvoltarea societatii. Odata cu dezvoltarea societatii omul a folosit materiale fara a se gandii ca deterioreaza mediul. Exista mai multi factori care polueaza mediul:incalzirea globala,topirea ghetarilor etc.oamenii se confrunta din ce in ce mai mult cu fenomene meteorologice extreme,cutremure,furtuni,inundatii,uragane. Am facut un scurt rezumat cu ce mi s-a parut mai interesant.

2.CE AM INVATAT ?
DIMENSIUNEA MULTIPERSPECTIVA A TEMEI
Geografie: fenomene meteo neobisnuite,plante si animale pe cale de disparitie
Istorie:date importante privind protectia mediului,catastrophe ce au influentat dezvoltarea omenirii(inundatii,cutremure)
Chimie:poluarea mediului,poluarea apei,poluarea solului
Matematica:rata de crestere/descrestere

DIRECTII DE ABORDARE TRANSDICIPLINARA
-Rolul stratului de ozon in pastrarea echilibrului natural al Pamantului
-Echilibre si dezechilibre in Univers
-Dezastre naturale in istorie
-Influentele campului magnetic terestru asupra echilibrului corpurilor
-Echilibru in armonie: in muzica,fizica,chimie


ROLUL STRATULUI DE OZON IN PASTRAREA ECHILIBRULUI NATURAL AL PAMANTULUI
Ozonul este o stare alotropica a oxigenului si are formula chimica O3 si se gaseste in staturile superioare ale atmosferei in proportii foarte mici care formeaza patura de ozon. El este important pentru a retine radiatiile cosmice care sunt extreme de nocive pentru organismele cosmice mai ales pentru cele animale facand posibila viata pe Pamant.
REACTII DE FORMARE
1 Formarea ozonului din oxygen molecular
2 In toate procesele fizice sau chimice

PROPRIETATI FIZICE

In stare gazoasa ozonul are o culoare albastruie.are punct de topire,punct de fierbere.
In stare naturala ozonul se formeaza fototropic prin absortia de catre oxigen a luminii.Este present in atmosfera in cantitate mica.Are un rol important din punct de vedere meteorologic si climacteric.

INTREBUINTARI
-dezinfectant la albirea materialelor textile
-purificarea apei alimentare
-distrugerea cianurilor din apele reziduale industriale
-in industria alimentara:conservarea fructelor,legumelor,laptelui etc.

ATMOSFERA
Viata pe planeta este posibila datorita existentei atmosferei,energiei solare si a campului magnetic.

TROPOSFERA
Este foarte impostant pentru organism si factorii de mediu deoarece asigura respiratia,autopurificarea sau poluarea aerului prin prezenta unor substante straine.

STRATOSFERA
Este mai putin densa si uscata.

CE FACE OZONUL?
-protejeaza planeta de efectele daunatoare ale radiatiilor de ultraviolete.
-este present in straturile inferioare ale atmosferei
-formarea ozonului este accentuate in lunile de vara


CONSECINTELE INCALZIRII GLOBALE
Modificarea conditiilor climatice va influenta ecosistemele,asezarile umane,infrastructura in toate palierele vietii.

CUM NE PROTEJAM DE RADIATIILE ULTRAVIOLETE?
SPF – factorul de protecţie solară (Sun Protection factor) este o unitate de măsură. Deąi cantitatea de energie solară absorbită de piele este legată de timpul de expunere solară, există ąi alţi factori care influenţează cantitatea de energie solară: orele de expunere, localizarea geografică, prezenţa sau absenţa norilor, tipul de piele, calitatea ąi cantitatea de material de protecţie solară aplicat, frecvenţa aplicărilor, etc. Plantele sunt întotdeauna expuse la radiaţii ultraviolete ąi dispun de mecanisme pentru a face faţă daunelor induse de acestea. Principalul efect fiind asupra procesului de fotosinteză.


Dezastre naturale în istorie. Studiu de caz: Lisabona, 1755
Dezastrele provocate de natură reprezintă evenimente ce nu pot fi controlate direct de oameni ąi care generează distrugeri de mare amploare. În istorie, nu de puţine ori, catastrolefe naturale precum cutremurele de pământ, erupţiile vulcanice, inundaţiile, au avut consecinţe iremediabile asupra comunităţilor umane, provocând distrugerea unora sau prăbuąirea unor civilizaţii întregi. Dintotdeauna, marile dezastre naturale au afectat mentalul colectiv, lăsând o impresie deosebit de puternică supravieţuitorilor. Acestea s-au aflat, în trecut, la originea unor legende ąi mituri, forme de explicare a naturii prin intervenţia divinităţii. De asemenea, în epocile mai recente, catastrofele naturale au determinat oamenii să imagineze metode de prevenire ąi, pe cât posibil, de contracarare a efectelor devastatoare ale acestora.Dezechilibre naturale: încălzirea globală

O serie de activităţi umane au provocat ąi provoacă în continuare modificări considerabile ale compoziţiei chimice a atmosferei. Este vorba, în principal, despre gaze precum dioxidul de carbon, metanul, dioxidul de azot, clorofluorocarburile, care absorb radiaţia infraroąie provenită de la Soare, pentru a o reemite, menţinând-o astfel la nivelul straturilor atmosferice. Până la un anumit nivel efectul este benefic, asigurând o temperatură propice menţinerii vieţii în straturile inferioare ale atmosferei terestre. Terra primeąte energie de la Soare. O parte din radiaţia solară incidentă este reflectată de corpurile de pe suprafaţa sa, iar alta este absorbită ąi reemisă de către aceleaąi corpuri ąi de către particulele atmosferice.
PLANTATIILE EXOTICE,EFECT AL INCALZIRII GLOBALE
Datorita cresterii temperaturilor s-au creat conditii pentru dezvoltarea culturilor cu specific mediteranean in zone in care clima era considerate a fi temperat-continentala.


La sfarsitul orei doamna profesoara ne-a spus ca aceasta a fost prima tema si ca mai urmeaza altele la fel de interesante unde vom afla mai multe lucruri.3.INTREBARI PE CARE LE AM.
SARCINI DE LUCRU

1.Realizati o prezentare a factorilor care au condus la formarea gaurii de ozon.
2. Propuneţi un plan de măsuri care să conducă le refacerea stratului de ozon,.
3. Elaboraţi un set de criterii pentru a alege ochelarii de soare potriviţi.
REZOLVARI

1. Factori care au condus la formarea gaurii de ozon :folosirea freonului si a altor agenti

2. Masuri pentru refacerea stratului de ozon :sa nu folosim freonii,spray-urile cu aerosoli,unii compusi organici,agenti de propulsare in industria cosmetica si farmaceutica.

3. Criterii pentru a alege ochelarii potriviti :
Ochelarii de soare trebuie sa ne protejeze de proiectiile razelor UVA si UVB, insa aceste standarde si brandul nu sunt lucruri obligatorii, ci doar optionale fiecarei persoane in parte. Totusi, cel mai indicat este ca ochelarii sa aiba o protectie de minim 70% impotriva razelor UVB si de minim 60% impotriva UVA. Cautati ochelari care sa ofere protectie de 98% pentru ambele tipuri de raze. Produsele de cea mai inalta calitate, dar si cele mai scumpe, sunt facute din policarbonati, sticla sau plastic(CR-39), despre care blocheaza razele UV in procent de 100%. M-am informat de pe site-ul www.ochelarisoare.ro.

4.Conditii pentru protejarea solara : Pe etichetă trebuie precizaţi componenţii activi ai acesteia. În produsele de protecţie solară ingredientele active sunt de obicei molecule aromatice conjugate cu grupări carbonil.